Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Γίνε δασκάλα να ξενοιάσεις



(26/9...Περιμένοντας ακόμα την πρόσληψη)

Γίνε δασκάλα να ξενοιάσεις, της έλεγαν όλοι μετά από τον πολύ καλό βαθμό που έβγαλε στις πανελλαδικές. Και να τώρα διορισμένη να κάνει την καλύτερη δουλειά του κόσμου. Βέβαια, ταλαιπωρήθηκε πολλά χρόνια με τις μετακομίσεις από ‘δω κι από ‘κει και με το να μην ξέρει πού και αν θα δουλέψει την επόμενη χρονιά, αλλά δε βαριέσαι, σκέφτηκε, άξιζε τον κόπο. Ήπιε γρήγορα τον καφέ της διαβάζοντας το άρθρο σχετικά με τις επικείμενες μειώσεις των μισθών των εκπαιδευτικών και έφυγε για το σχολείο.
Σήμερα θα είναι μια δύσκολη μέρα γιατί θα συζητήσει με τους γονείς του Πέτρου, ενός παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες και ψυχολογικά προβλήματα. Εύχεται να είναι συνεννοήσιμοι άνθρωποι, για το καλό του μικρού…

Φεύγοντας από το σχολείο αγόρασε από το φαρμακείο καραμέλες… «Αχ αυτά τα διαολάκια, πάλι μου έκλεισαν τον λαιμό»…. Έδωσε το ενοίκιο στον σπιτονοικοκύρη και γύρισε σπίτι. Το απόγευμα είχε αρκετή δουλειά, έπρεπε να διορθώσει τις εκθέσεις και να ετοιμαστεί για την παρουσίαση του μαθήματος της Ιστορίας, χρειαζόταν μερικές πηγές ακόμα…. Σκέφτηκε όμως ότι έπρεπε να πεταχτεί να αγοράσει μερικά υλικά για το αυριανό πείραμα και την χειροτεχνία, αποκλείεται να θυμηθούν να τα φέρουν όλα τα πιτσιρίκια!

Το βράδυ, αφού έβαλε το φαγητό στον φούρνο για την επόμενη μέρα, καθάρισε λίγο το σπίτι και πήρε τηλέφωνο στην οικογένειά της. Πάντα την δυσκολεύει αυτή η στιγμή… «Μην κλαις αγάπη μου, πλησιάζει η Παρασκευή, θα έρθει η μαμά…»

Την επόμενη μέρα βγήκε για φαγητό με μερικούς φίλους της από το νησί αλλά χρειάστηκε να φύγει λίγο νωρίτερα επειδή είχε να ετοιμάσει ένα διαγώνισμα για την επόμενη μέρα. «Χαρά στο κουράγιο σου, να σκοτώνεσαι στη δουλειά για τα ψίχουλα που παίρνεις!». «Ναι αλλά κάνω την καλύτερη δουλειά του κόσμου», χαμογέλασε.

Σκέφτηκε πως πρέπει να αρχίσει να οργανώνεται για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου και άρχισε να σημειώνει τις δουλειές της «Μάλλον πρέπει να πάω και μερικά απογεύματα στο σχολείο για τα σκηνικά, δεν βγαίνει αλλιώς»…. Οι πόνοι όμως στο στομάχι συνεχίζονται. «Είναι από το άγχος» τη διαβεβαίωσε ο γιατρός, «ηρέμησε λίγο».
Στην επιστροφή για το σπίτι σταμάτησε στο καφέ να δει κάτι γνωστούς. «Τι ανάγκη έχετε εσείς; 2 μήνες κάθεστε το καλοκαίρι. Ποιος άλλος δημόσιος υπάλληλος το κάνει αυτό;»

Ναι, έχει δίκιο. Αλλά από την άλλη…. Ποιος άλλος δημόσιος υπάλληλος κάνει όλα τα παραπάνω;

9 σχόλια:

  1. Περιγραφη της καθημερινοτητας μιας δασκαλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό το κείμενο. Με βρίσκει σύμφωνη χίλια τα εκατό.
    Δασκάλα δεν είμαι αλλά μπαινοβγαίνω καθημερινά στα σχολεία και βλέπω τους κόπους και τους αγώνες σας.
    Μακάρι να είχατε κι από την πολιτεία τη στήριξη και την εκτίμηση που σας αξίζει...

    καλή συνέχεια και καλή δύναμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κλάδος σε ευχαριστεί για την υποστήριξη! Καλή δύναμη και σε σένα ό,τι κι αν κάνεις!

      Διαγραφή
  3. Είστε ο κορμός του μέλλοντος. Γνώμη μου είναι πως μιλάμε για λειτούργημα και από τα πολύ βασικά, πιο πολύ και από την υγεία ... Μακάρι να είχανε την διορατικότητα να το βλέπανε έτσι περισσότεροι συμπολίτες μας.

    Εύχομαι υπομονή και δύναμη και περισσότερη αναγνώριση.
    Από μένα τις καλύτερες ευχές μου και το ευχαριστώ σε 'σας και στους συναδέλφους σας που κρατάτε κεφάλι ψηλά παρά τα αντίθετα ρεύματα που αντιμετωπίζετε (και στους υπολοίπους επίσης). (συγκινήθηκα)

    (σας διάβασα από μία συνάδελφό σας στο FB, παραπομπή στη σελίδα http://www.e-mesara.gr/index.php/2014-01-29-19-20-37/2030-gine-daskala-na-ksenoiaseis-tis-elenas-lazaridou )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και εκ μέρους όλων των συναδέλφων μου! Ασφαλώς και πρόκειται για λειτούργημα, για τον κάθε εκπαιδευτικό που σέβεται τον εαυτό του. Καλή δύναμη και σε εσάς, ό,τι κι αν κάνετε και ευχαριστώ τη συναδέλφισσα για το promotion!

      Διαγραφή
  4. ωραία όλα αυτά αλλά γιατί δε λες και τα καλά . καλοκαίρι 2,5 μήνες ,χριστούγγενα ξεκούραση 2 εβδομάδες,πάσχα 2 εβδομάδες,αργίες,εκδρομές,εκκλησία,γιορτές,εκλογές. Να λέτε θα δύσκολα και της δουλειάς μας αλλά και τα καλά .. Δάσκαλος είμαι και εγώ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφόσον είστε δάσκαλος ασφαλώς θα γνωρίζετε πως κάθε ώρα διδακτικού έργου αντιστοιχεί σε 4 ώρες εργασίας γραφείου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της UNESCO. Οι διακοπές αυτές δεν αποτελούν κατάκτηση συνδικαλιστικής δράσης αλλά βιολογική ανάγκη τόσο των διδασκόντων όσο και των διδασκομένων για σωματική και κυρίως ψυχική ανάπαυλα. Εξάλλου ένας δάσκαλος που θέλει να λέγεται ΔΑΣΚΑΛΟΣ δε σταματά να εργάζεται μόλις λήξει η σχολική μέρα αλλά συνεχίζει το έργο του ψάχνοντας τρόπους και μέσα για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

      Διαγραφή
    2. Νομίζω ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.όσο για το τελευταίο που λες ισχύει ναι για το ιδανικό σχολείο και τον εργατικό Δάσκαλο αλλά όχι αυτό που βλέπουμε στη πλειοψηφία των Σχολικών μονάδων Σήμερα !

      Διαγραφή