Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Τι σημαίνει ευτυχία;Τα παιδιά απαντούν!

"Ποιους ανθρώπους θεωρώ ευτυχισμένους σήμερα;"Αυτό ήταν το θέμα που έβαλα στους μαθητές μου με αφορμή το μάθημα "H Επί του Όρους ομιλία" στα Θρησκευτικά της Στ΄ τάξης. Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα από τις πιο ωραίες και ενδιαφέρουσες απαντήσεις:


"Ευτυχισμένοι είναι οι άνθρωποι που είναι κοντά στον Θεό, έχουν μια μικρή οικονομική άνεση και έχουν οικογένεια. Επίσης ευτυχισμένοι είναι αυτοί που δεν έχουν κάποιο συναισθηματικό βάρος ή τύψεις που να τους βαραίνουν."


"Ευτυχισμένους θεωρώ αυτούς που έχουν μια οικογένεια με παιδιά και μπορούν να τη θρέψουν. Επίσης θεωρώ πως αυτοί που είναι πλούσιοι και δίνουν στους φτωχούς φαγητό και χρήματα, νιώθουν πολύ ευτυχισμένοι που βοήθησαν έναν άπορο άνθρωπο. Σε αυτούς πρέπει να δώσουμε ένα μεγάλο «μπράβο» και να τους πούμε να συνεχίσουν."


"Ευτυχισμένοι είναι αυτοί που έχουν καλούς φίλους. Στη ζωή χρειάζονται οι φίλοι για να είμαστε ευτυχισμένοι γιατί τους λέμε τις χαρές και τις λύπες μας και μας στηρίζουν. Οι φίλοι μάς κάνουν ευτυχισμένους."


"Ευτυχισμένους θεωρώ αυτούς που ζουν μια καλή ζωή, αυτούς δηλαδή που ξέρουν να ζουν και να γλεντάνε και να είναι καλοί άνθρωποι, όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για τους άλλους. Τέλος, ευτυχισμένοι είναι όλοι οι άνθρωποι που ονειρεύονται έναν καλό και αγνό θάνατο."


"Κατά τη γνώμη μου όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο είναι ευτυχισμένοι. Πιστεύω όμως ότι οι πλούσιοι άνθρωποι δεν πιστεύουν στον Θεό. Δηλαδή όταν τους λένε «θα σε τιμωρήσει ο Θεός» απαντούν με τη φράση «έχω λεφτά, δε χρειάζομαι τον Θεό.» Οι κατώτερες κατηγορίες νομίζω ότι πιστεύουν στην τιμωρία του Θεού."


 "Θεωρώ ευτυχισμένους όχι τους πλούσιους αλλά τους ανθρώπους της μεσαίας τάξης και κάτω γιατί εμείς δεν είμαστε τσιγκούνηδες ενώ οι πλούσιοι είναι πολύ τσιγκούνηδες. Εμείς, ας μην έχουμε πολλά λεφτά, αλλά γλεντάμε. Οι πλούσιοι κάθονται σε μια καρέκλα και βγάζουν λεφτά ενώ εμείς βγάζουμε λεφτά με τον ιδρώτα μας."


"Αυτήν την εποχή οι ευτυχισμένοι είναι ελάχιστοι γιατί οι πιο πολλοί χωρίζουν και κάποιοι που έχουν παιδιά αναγκάζονται να μην τα ξαναδούν ποτέ. Ευτυχισμένες είναι οι οικογένειες που ο ένας βοηθάει τον άλλον και συζητάνε τα προβλήματά τους και δεν έχουν εντάσεις και τσακωμούς."


"Ευτυχισμένοι είναι αυτοί που είναι υγιείς, έχουν στέγη, φαγητό και αγάπη. Ευτυχισμένοι είναι οι άνθρωποι που όταν ζητάνε βοήθεια έχουν κάποιον άνθρωπο να τους βοηθήσει. Ευτυχισμένοι είναι οι άνθρωποι που έχουν έναν άνθρωπο για να μιλήσουν."


"Ευτυχισμένους θεωρώ αυτούς που έχουν την υγεία τους και είναι καλά και ψυχικά. Αυτοί που έχουν τον άνθρωπο που θέλουν κοντά τους, όπως τα παιδιά, τον άντρα ή τη γυναίκα τους. Μεγάλη ευτυχία είναι τα παιδιά να τα κάνεις με αυτόν που αγαπάς!"


"Ευτυχισμένοι κατά τη γνώμη μου είναι οι άνθρωποι που σέβονται ο ένας τον άλλο, νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους, δε βρίζουν και μαθαίνουν συνέχεια καλά νέα."


"Ευτυχισμένους θεωρώ τους ανθρώπους που έχουν την οικογένειά τους και όλα τα απαραίτητα αγαθά. Την οικονομική άνεση για να διατηρήσουν ένα σπίτι, όχι όμως πολλά λεφτά γιατί πιστεύω πως τα πολλά λεφτά «χαλάνε» τον άνθρωπο. Αν κάποιος είναι πλούσιος  δε σημαίνει πως είναι και ευτυχισμένος και αν σε κάποιον του κάνουν όλα τα χατίρια γίνεται κακομαθημένος."


Και τέλος, η πιο απλή συμβουλή…

"Στη ζωή υπάρχουν και λυπητερές στιγμές. Για να καταφέρεις να είσαι χαρούμενος πρέπει να ξεπερνάς οτιδήποτε το λυπητερό. Έτσι θα έχεις μια ευτυχισμένη ζωή."



Αυτά, λοιπόν, προτείνουν τα παιδιά. Διαλέξτε όποιον τρόπο θέλετε και ευτυχήστε!


4 σχόλια:

  1. Τελικά το "Την αλήθεια από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια" επιβεβαιώνεται συνεχώς απ ό,τι φαίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βαλ'τους και καμιά ερώτηση "Πώς θα βγούμε από την οικονομική κρίση"..Είμαι σίγουρος πως θα δώσουν απάντηση..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή