
Μια βόλτα στα παλιά είναι χρήσιμη…
Ψήφος
Η λέξη «ψήφος», προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «ψάω», που σημαίνει λειαίνω, ομαλύνω. Η ψηφοφορία στη Σπάρτη της Αρχαίας Ελλάδας γινόταν δια βοής ενώ στην Αθήνα δια ανάτασης των χειρών (φανερή) ή δια οστράκων και σφαιριδίων (κρυφή).
Ψηφοδέλτια
Από την σύσταση του Ελληνικού κράτους, στις εκλογές δεν υπήρχαν ψηφοδέλτια. Ο λόγος προφανής αλλά και τόσο μακρινός και ξένος προς εμάς. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι τα χρόνια εκείνα ήταν αναλφάβητοι, οπότε το ψηφοδέλτιο είχαν μια δυσκολία να το διαβάσουν.Βλέπετε, δεν υπήρχαν και τα γνωστά σηματάκια – ήλιοι , δάδες, γροθιές, δάφνες και άλλα, ώστε να διευκολυνθούν οι άνθρωποι και όπως γίνεται αντιληπτό τα πράγματα ήταν δύσκολα με τα ψηφοδέλτια. Το χειρόγραφο ψηφοδέλτιο εμφανίσθηκε στη νεότερη Ελλάδα για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές του 1834 αλλά καταργήθηκε το 1864. Με χάρτινο ψηφοδέλτιο έγιναν το 1920 οι εκλογές στη Θράκη και στο μέτωπο της Μικράς Ασίας. Το 1923 έγιναν βουλευτικές εκλογές με χάρτινο ψηφοδέλτιο στις «Νέες Χώρες» (δηλαδή στις περιοχές που είχαν πρόσφατα απελευθερωθεί), στην Αθήνα και τον Πειραιά. Παλιότερα τα ψηφοδέλτια δεν τα τύπωνε το κράτος αλλά οι ίδιοι οι υποψήφιοι ή τα κόμματα: έγραφαν καθαρά το όνομά τους σε τυποποιημένα κομμάτια χαρτιού, τα οποία παρέδιδαν στα εκλογικά τμήματα.
Σφαιρίδια

Μαύρο και Δαγκωτό!
Kάθε υποψήφιος βουλευτής είχε και τη δική του κάλπη στην εκλογή. H κάλπη (ψηφοδόχος) ήταν τενεκεδένια, χωρισμένη εσωτερικά στα δύο και βαμμένη εξωτερικά μισή άσπρη με γραμμένο πάνω το «ΝΑΙ» και μισή μαύρη με γραμμένο πάνω το «ΟΧΙ». O ψηφοφόρος περνούσε το χέρι του μέσα στην κάλπη και έριχνε το σφαιρίδιο, είτε στο «ΝΑΙ», αν ήθελε να ψηφίσει τον υποψήφιο, είτε στο «ΟΧΙ», αν ήθελε να τον καταψηφίσει, ή αλλιώς να τον "μαυρίσει"! Στον υποψήφιο υπολογίζονταν μόνο όσες ψήφοι είχαν ριχτεί στο «ΝΑΙ» και ανάλογα μ’ αυτές οριζόταν και η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων. Το θέαμα με τις πολλές κάλπες που έφερε η καθιέρωση του σφαιριδίου δημιουργούσε και μία γραφική ατμόσφαιρα. Αρκεί να πούμε ότι σε έναν νομό όπου υπήρχαν πενήντα υποψήφιοι και ογδόντα εκλογικά τμήματα έπρεπε να τοποθετηθούν τέσσερις χιλιάδες κάλπες και ισάριθμοι αντιπρόσωποι! Tο μέτρημα των ψήφων γινόταν με μια σιδερένια πλάκα (άβακα) με τρύπες. Σε κάθε μια τρύπα χωρούσε ένα μολυβένιο σφαιρίδιο και όταν γέμιζαν οι τρύπες αλάνθαστα αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένο αριθμό ψήφων. Tο άθροισμα των σφαιριδίων του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ» έπρεπε να είναι ίσο με τον αριθμό των ψηφοφόρων. Aν τα σφαιρίδια ήταν περισσότερα, τα αφαιρούσαν από τα θετικά σφαιρίδια, δηλαδή από τα «ΝΑΙ». Συχνά ήταν τέτοιος ο φανατισμός, που πολλοί ψηφοφόροι, που προφανώς είχαν λόγους να «φαίνεται» η ψήφος τους, το έριχναν «δαγκωτό», δάγκωναν δηλαδή το σφαιρίδιο δυνατά πριν το ρίξουν στην κάλπη, κάνοντας κατά κάποιον τρόπο την ψήφο τους φανερή ώστε να αναγνωρίζεται στην καταμέτρηση.
Οι «κουμπάροι»

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου