Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Εσείς γιατί δε γίνατε δάσκαλος;

Μόλις αποχώρησε από το σπίτι μου ένας γνήσιος εκπρόσωπος της ελληνικής κοινωνίας, ένας υδραυλικός, που δεν παρέλειψε να μου αναλύσει τις απόψεις του σχετικά με το επάγγελμά μου, χωρίς φυσικά να ρωτηθεί. Ο διάλογος δεν ξέφυγε από τα τετριμμένα αλλά παραμένει κάθε φορά εξίσου συναρπαστικός:

- Δασκάλα, ε;;; Δηλαδή 2 η ώρα σπίτι;;;
- Ναι. (με ύφος "κάνε γρήγορα και φύγε")
- Μια χαρά σε βρίσκω. Εγώ ξέρεις μέχρι τι ώρα θα τρέχω σήμερα;; Μέχρι τις 10!
- Κι εγώ μέχρι τις 10 δουλεύω για το σχολείο!
Με τον κλασικό ειρωνικό καγχασμό, λες και περίμενε χρόνια το σημείο αυτό:
- Εεεε, καλά, τα ίδια κάνουμε;;;Τι έχεις να κάνεις εσύ;;;
- ΝΑ ΜΟΡΦΩΣΩ ΠΑΙΔΙΑ!
Μάλλον εκεί γυάλισε λίγο το μάτι μου γιατί άρχισε να τα μαζεύει:
- Εντάξει, ναι, δε λέω, αλλά άλλο πράμα η κούραση...
Και το αγαπημένο μου σημείο πάντα:
- Εσείς γιατί δε γίνατε δάσκαλος;;;
- Δε μου 'κοβε τότε!

Ενώ τώρα πας για το Νόμπελ!
Δεν το συνέχισα γιατί είχα λυσσάξει στην πείνα και η βρύση ήταν ακόμα αποσυναρμολογημένη.


Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι μερικοί θα προτιμούσαν να μπει λουκέτο στα σχολεία της χώρας προκειμένου να εκλείψει το μισητό εκείνο είδος των εργαζομένων που επιστρέφουν στο σπίτι τους στις 2...
Αλλά από την άλλη να λέω κι ευχαριστώ που δε θυμήθηκε ότι την άλλη εβδομάδα αρχίζουν και οι διακοπές μας!

6 σχόλια:

  1. Το γεγονός ότι κάποιοι εχθρεύονται το συγκεκριμένο επάγγελμα οφείλεται στο ότι πολλοί συνάδερφοί σας δεν κάνουν καλά τη δουλειά. Επειδή, λοιπόν όπως έλεγε ο Αριστοτέλης «οι διδάσκαλοι διδάσκουσιν το ευ ζην και ου μόνον το ζην, όπως οι γονείς» έχουμε απαιτήσεις πιο πολλές και από αυτές του γιατρού. Εκτός αυτού από τους δώδεκα μήνες δεν δουλεύετε τους τέσσερις κάτι που σημαίνει ότι οι απαιτήσεις αυξάνονται. Μπορεί, λοιπόν να κακολογείτε τον υδραυλικό, αλλά τον χρειαστήκατε και τον φωνάξατε. Δεν κάνει το πτυχίο τον άνθρωπο, κυρία Λαζαρίδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλα αντ'άλλων έχετε καταλάβει! Το μόνο επάγγελμα που κακολογήθηκε ήταν το δικό μου! Δεν έκανα καμία νύξη για τα πτυχία του συγκεκριμένου εργαζόμενου, (προφανώς και είναι χρήσιμος!) το μόνο που θίγω είναι η νοοτροπία του! Και επειδή μάλλον είστε τελείως άσχετος με τον χώρο, σας ενημερώνω ότι από τους 12 μήνες του χρόνου δουλεύω τους 10 και τους άλλους 2 απολύομαι. Εκτός φυσικά αν θεωρείτε τις αργίες του έτους μοναδικό προνόμιο του Έλληνα δασκάλου και μας προσάπτετε ευθύνες για αυτό!

      Διαγραφή
    2. Εσείς κύριε Διονύση είστε σίγουρος ότι κανετε σωστά τη δουλειά σας? Αναρωτηθηκατε ποτε?Το λεω αυτό, γιατί βλέπω ότι βγάζετε εύκολα συμπεράσματα ( για τους άλλους. Πάντα!).Και επειδή χρησιμοποιείτε ρητό. Ένα θα σας πω "Μη κρίνετε, ίνα μη κριθητε ".Δεν το είπε κάποιος φιλοσοφος .Ένας απλός άνθρωπος το είπε. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ. Καλημέρα και χρόνια σας πολλά. Και επειδή σήμερα είναι η γιορτή των Φώτων. Ας μας φωτίσει όλους τους Έλληνες ο Θεός να μη κοιτάμε τι κάνει ο άλλος, αλλά τις κάνουμε εμείς. Το έχουμε ξεχάσει αυτό το σπορ.Λέγεται ΑΥΤΟΓΝΩΣΊΑ. Καλημέρα σας.

      Διαγραφή
    3. Καλή χρονιά και προσυπογράφω το κείμενο και τις θέσεις σου Έλενα με μια μικρή (;)υποσημείωση:εμείς που δεν απολυομαστε το καλοκαίρι;;

      Διαγραφή
  2. Επειδή συχνα ακούμε συγκρίσεις σχετικά με το ελληνικό και τα ξένα εκπαιδευτικά συστηματα, η βασικότερη και ποιοτικότερη διάφορα έγκειται στη θέση του δασκάλου στις εν λόγω κοινωνίες, η οποία είναι αξιοσέβαστη. Οι δάσκαλοι περνούν περισσότερες ώρες με τα παιδιά μας, σε αρκετές περιπτωσεις, και έστω και γι αυτον και μονο τον λογο, δικαιούνται μια θετικοτερη αντιμετώπιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιας και συχνά γίνεται σύγκριση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με αντίστοιχα ευρωπαϊκά, με σκοπό να υπογραμμιστούν οι αρνητικές αποκλίσεις του δικού μας, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο παράγοντας που σημαντικά διαφοροποιεί την ποιότητα των εν λόγω συστημάτων (και αναφέρομαι πρωτίστως στις σκανδιναβικές χώρες) είναι ο παράγοντας δάσκαλος - η κατάρτισή του, και κυρίως η θέση του στις κοινωνίες αυτές. Θέση αξιοσέβαστη! Ας αναλογιστούμε ότι οι δάσκαλοι των παιδιών μας, περνούν, σε αρκετές περιπτώσεις, περισσότερο χρόνο (ποιοτικό και αντικειμενικό) από εμάς τους ίδιους με τα παιδιά μας, και ας τους δείξουμε, έστω και γι' αυτό μόνο, την απαιτούμενη αναγνώριση. Και επειδή όλα σε αυτή τη ζωή, φαίνεται να είναι κύκλος (εκτός αν ανήκουμε σε όσους πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη), τότε πού ξέρουμε; Δείχνοντας λίγη περισσότερη εκτίμηση, ίσως να εισπράξουμε λίγη περισσότερη προσπάθεια, και τότε να δείξουμε ακόμη περισσότερη εκτίμηση και ίσως να εισπράξουμε ακόμη περισσότερη προσπάθεια ... και έπειτα το ένα καλό φέρνει το άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή