Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Παραμύθι με 3 λέξεις!

Σήμερα φτιάξαμε το πρώτο μας παραμύθι χρησιμοποιώντας λέξεις που έχουμε μάθει ως τώρα!


Αρχικά χωρίστηκαν σε ομάδες με έναν πανέξυπνο τρόπο που μας πρότεινε η σχολική σύμβουλος της περιοχής μας:
Τα παιδιά όρθια έκαναν έναν κύκλο και τους εξήγησα πως για τα επόμενα λεπτά δεν πρέπει να ανοίξει κανείς το στόμα του αλλά θα κάνουν μόνο κινήσεις με τα χέρια τους. Έπειτα γύρισαν με πλάτη προς εμένα. Κόλλησα στην πλάτη τους ένα χρωματιστό αυτοκόλλητο χαρτάκι (προσέχοντας το κάθε παιδί να πάρει το χρώμα που πρέπει ώστε να μπει στην ομάδα που έχω καθορίσει). Τέλος τους είπα να χωριστούν σε ομάδες βλέποντας μόνο τις πλάτες των συμμαθητών τους και κάνοντας χειρονομίες.
Έτσι αναγκαστικά στηρίχτηκαν στη βοήθεια των άλλων και, μετά από ένα μπάχαλο, άρχισαν να κάνουν νοήματα μεταξύ τους πως πρέπει να μπουν δίπλα σε κάποιον που είδαν ότι είχε το ίδιο χρώμα.





Στη συνέχεια κάθε ομάδα πήρε 3 λέξεις (αφού "ψήφιζαν" κάθε φορά για το ποιος θα διαλέξει καρτέλα από την ομάδα!) και μια κόλλα χαρτί για να γράψουν το παραμύθι τους.

Αφού δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες και διάβασαν όλοι τις λέξεις που έπρεπε να χρησιμοποιήσουν, άρχισαν να λένε ιδέες μεταξύ τους για το παραμύθι. Φυσικά επενέβαινα τακτικά με βοηθητικές ερωτήσεις μέχρι να μπουν σε λογική συνέχειας και όχι μεμονωμένων προτάσεων. Αφού ολοκλήρωσαν το παραμύθι τους και βρήκαν τον τίτλο, κάθισα σε κάθε ομάδα και μου υπαγόρευαν για να το γράψω. Τέλος, δημιούργησαν τις εικόνες και κάθε ομάδα μας αφηγήθηκε το παραμύθι της. Για όλα αυτά χρειαστήκαμε 2 διδακτικές ώρες.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου