Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Το αλφαβητάρι των αναπληρωτών

Για όλους και όλα υπάρχει ένα αλφαβητάρι, οι αναπληρωτές δε θα είχαν; Ιδού, λοιπόν! Ποιος άραγε θα μπορούσε να τα αμφισβητήσει;


Αγωνία, Αβεβαιότητα, Ανεργία, Ανασφάλεια, Άδεια τσέπη

Βενζίνη για πολλά, πολλά χιλιόμετρα

Γεράματα οσονούπω

Δηλώσεις για μια θέση στον ήλιο

Ενοίκιο, Εισόδημα ανύπαρκτο

Ζωή προσωπική ούτε για αστείο

Ήμασταν δυο, ήμασταν τρεις, είμαστε χιλιάδες

Θυμάστε που βγήκαμε από τη σχολή και περιμέναμε να διοριστούμε;

Ίσως του χρόνου…Ίσως και όχι…Ίσως πάντα

Κεφάλι πότε θα σηκώσουμε;

Λόγια… Λόγια…. Λόγια…

Μετακόμιση 2 φορές τον χρόνο κι εντός 3 ημερών

Ναύλα για πλοία, τρένα, αεροπλάνα

Ξενοδοχεία χάριν του Υπουργείου

ΟΑΕΔ, αγάπη μου!

Πίνακες παντού που ανεβοκατεβαίνουν

Ρώσικη ρουλέτα και… ό,τι ήθελε προκύψει

Σύνταξη;;; Χαχαχα!

Ταλαιπωρία αλλά να λέμε και «ευχαριστώ»

Υπομονή γαϊδουρινή

Φάσεις πολλές, άλλες μεγάλες, άλλες μικρές

Χιούμορ, το μόνο που μας σώζει

Ψάξιμο νομού, χωριού, σχολείου, γενικώς…ψάξιμο και μια Ψυχή βγαλμένη

Ωχ!


(Η τελευταία λέξη ακούγεται με τη μεγαλύτερη συχνότητα)

26 σχόλια:

  1. Εγώ θα μπορούσα να το αμφισβητήσω:
    Άδεια τσέπη--> Να υπενθυμίσω μια... "λεπτομέρεια": Ο μισθός του "μόνιμου" πρωτοδιόριστου είναι ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ από τον μισθό του αναπληρωτή!

    Βενζίνη για πολλά, πολλά χιλιόμετρα --> Ενώ οι μόνιμοι δε μετακινούνται συχνά από σχολείο σε σχολείο;

    Γεράματα οσονούπω --> Ενώ οι "μόνιμοι" είναι όλοι νέοι και όμορφοι; Εγώ βλέπω κάτι κακομοίρηδες γερασμένους πριν την ώρα τους από τη ρουτίνα και τη στασιμότητα.

    Δηλώσεις για μια θέση στον ήλιο --> Είναι κακό που δηλώνουμε κάποιες περιοχές προτίμησης; Και που έχουμε τη δυνατότητα να αλλάζουμε κάθε χρόνο ενώ οι "μόνιμοι" είναι καταδικασμένοι να μείνουν στον ίδιο τόπο για χρόνια, είτε τους αρέσει είτε όχι;

    Ενοίκιο, Εισόδημα ανύπαρκτο --> Ενώ οταν "μονιμοποιηθούμε" μας εγγυάται κανείς ότι θα πάμε δίπλα στο σπίτι μας και δε θα πληρώνουμε ενοίκιο; Μάλλον πιο πιθανό είναι να πάμε δίπλα στο σπίτι μας ως αναπληρωτές!

    Ζωή προσωπική ούτε για αστείο --> Ενώ αν γίνουμε "μόνιμοι" στο κατσικοχώρι και μείνουμε εκεί 3 χρόνια τουλάχιστον όπως λέει ο νόμος μέχρι να πάρουμε μετάθεση θα έχουμε "προσωπική ζωή";


    Θυμάστε που βγήκαμε από τη σχολή και περιμέναμε να διοριστούμε; --> Ναι το θυμάμαι. Και νιώθω πολύ τυχερός που κάνω αυτό που σπούδασα ενώ οι φιλόλογοι, φυσικοί κτλ ίσως να μην έχουν ποτέ αυτή τη χαρά. Το εργασιακό καθεστώς (αν θα είμαι Δημόσιος Υπάλληλος ή όχι) μου είναι τελείως αδιάφορο.



    Μετακόμιση 2 φορές τον χρόνο κι εντός 3 ημερών --> Από ο,τι ξέρω, μια φορά τον χρόνο τοποθετείται ένας αναπληρωτής και παραμένει στη θέση του ως το καλοκαίρι.

    Ναύλα για πλοία, τρένα, αεροπλάνα --> Ακριβώς τα ίδια που θα πληρώνετε και ως "μόνιμοι". Εκτός αν έχετε σκοπό να μη φεύγετε από το κατσικοχώρι που θα διοριστείτε τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τα 3ήμερα.

    Ξενοδοχεία χάριν του Υπουργείου --> ???

    ΟΑΕΔ, αγάπη μου! --> Δεν είναι κι άσχημα 360 ευρώ χωρίς να κάνεις τίποτα.

    Πίνακες παντού που ανεβοκατεβαίνουν --> Και οι "μόνιμοι διορισμοί" με πίνακες υποτίθεται ότι θα γίνουν και μάλιστα με κριτήρια που κανείς δε γνωρίζει ακόμη, πιθανόν άδικα για τους πολλούς.

    Σύνταξη;;; Χαχαχα! --> Αξιοθρήνητο για νέα παιδιά να σκέφτονται από τώρα τη σύνταξη. Κάποτε στην Ολυμπιακή και στις ΔΕΚΟ παίρνανε σύνταξη από τα 40. Τα αποτελέσματα τα βλέπετε όλοι στην καθημερινότητά σας από το 2010 και μετά.

    Ταλαιπωρία αλλά να λέμε και «ευχαριστώ» --> Όλοι οι εργαζόμενοι ταλαιπωρούνται αλλά λένε "ευχαριστώ" που έχουν δουλειά. Οι περισσότεροι δε με πολύ μικρότερο μισθό από τα 900 ευρώ του αναπληρωτή δασκάλου.

    Υπομονή γαϊδουρινή --> This is life!

    Φάσεις πολλές, άλλες μεγάλες, άλλες μικρές --> Λογικό, αφού προκύπτουν κενά στη μέση της χρονιάς που πρέπει από κάποιους να καλυφθούν.

    Χιούμορ, το μόνο που μας σώζει --> Δε βλέπω να το έχετε, μόνο γκρίνια και μιζέρια διακρίνω.

    Ψάξιμο νομού, χωριού, σχολείου, γενικώς…ψάξιμο και μια Ψυχή βγαλμένη --> Το ίδιο ακριβώς θα ψάξετε και για τον "μόνιμο" διορισμό σας.

    Ωχ! --> Λέω με αυτά που διαβάζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι απίστευτο (έως και τρομακτικό!) το κόμπλεξ που βγάζετε μερικοί! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
    2. Εσείς αγαπητέ Βαγγέλη δεν υπήρξατε ποτέ αναπληρωτής; Δεν περάσατε ακριβώς τα ίδια; Μη μου πείτε ότι είναι ακριβώς το ίδιο με τη μονιμότητα. Κι εγώ μετακινούμαι καθημερινά τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά ξέρεις ότι ως μόνιμος έχεις μια βάση βρε αδερφέ. Δεν είσαι με τη βαλίτσα στο χέρι, έτοιμος να διακτινιστείς ΑΝ σε πάρουν σε όποια γωνιά της Ελλάδας.

      Διαγραφή
    3. Αναπληρωτής είμαι και είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί κάνω αυτό που σπούδασα, κάτι που ελάχιστοι το έχουν καταφέρει στην Ελλάδα του 2016. Το να γίνω "δημόσιος υπάλληλος" μου είναι τελείως αδιάφορο, δεν έχω κανένα τέτοιο φετίχ. Το καθεστώς του αναπληρωτή έχει και πολλά πλεονεκτήματα τα οποία πολλοί συνάδελφοι γράφοντες άρθρα σαν αυτό στο διαδίκτυο τα υποβαθμίζουν συνειδητά προκειμένου να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους ότι πρέπει ντε και καλά το κράτος να τους μονιμοποιήσει για να κάνουν το όνειρο της γιαγιάς και της μαμάς και της θείας πραγματικότητα και να γίνουν επιτέλους "δημόσιοι υπάλληλοι"!! Αυτές ι νοοτροπίες όμως κατέστρεψαν την Ελλάδα. Όσο για το ερώτημά σου, προτιμώ να ξέρω ότι πάω κάπου για έναν χρόνο παρά να πάω κάπου για 3 τουλάχιστον χρόνια με τον κίνδυνο ότι μπορεί να μη μου αρέσει και να μην έχω τη δυνατότητα της αλλαγής. Τα περί διακτινισμού σε "όποια γωνιά της Ελλάδας" τα ακούω βερεσέ, δεδομένου ότι κανείς αναπληρωτής δεν τοποθετείται σε περιοχή για την οποία Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ!!!

      Διαγραφή
    4. Μάλιστα... δλδ ο μόνιμος εξισώνεται με ΔΥ, ενώ ο αναπληρωτής κάνει την ίδια δουλειά από χόμπι. Τ ακούσαμε κι αυτό. Τέλος πάντων, χιούμορ σίγουρα δεν έχετε. Κι είστε πικρόχολος. Καλή συνέχεια κι εύχομαι καλή τοποθέτηση.

      Διαγραφή
    5. Φέτος είχαμε συνάδερφο αναπληρωτή που αναγκάζεται ν αφήσει την οικογένειά του δηλωνοντας μακρινά μέρη, για να είναι σίγουρος ότι θα έχει δουλειά. Γιατί αν δηλώσει επιλεκτικά, το πιο πιθανό είναι να μην τον πάρουνε. Και κάτι μου λέει ότι τα γράφετε εκ του ασφαλούς όλα αυτά.

      Διαγραφή
    6. Για ποιο χόμπι μιλάς; Δεν έχει ο αναπληρωτής κανονικότατο μισθό; Δεν έχει ένσημα; Δεν παίρνει προϋπηρεσία; Και τι σημαίνει "ο μόνιμος εξισώνεται με ΔΥ"; Ο μόνιμος ΕΙΝΑΙ ΔΥ. Φοβάμαι ότι έχουμε πρόβλημα συνεννοήσης. Είσαι σίγουρα εκπαιδευτικός; Ήρθες εδώ ως αυτόκλητος υπερασπιστής αυτού του άρθρου που αφορά στους αναπληρωτές. Μπες στο Facebook ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΔΑΣΚΑΛΟΙ όπου δημοσιεύθηκε το παραπάνω πόνημα να δεις τι γνώμη έχουν οι αναπληρωτές δάσκαλοι για αυτό. Τα περισσότερα σχόλια είναι αρνητικά!

      Διαγραφή
    7. Είμαι καθηγήτρια, διορισμένη από το 2004. Αναπληρώτρια από το 1997. Και δεν ξεχνώ τι τράβηξα μέχρι να διοριστώ. Και σίγουρα δεν αισθάνομαι ΔΥ γιατί ΑΓΑΠΩ τη δουλειά μου, κι αγαπώ τα παιδιά και γι αυτό επέλεξα αυτό το λειτούργημα. Αλλά δεν θα κάτσω ρε φίλε να κράξω τη συνάδερφο που έχει ένα μπλογκ και γράφει για να γελάσει ο κάθε πικραμένος αναπληρωτής με τη μοίρα του. Έλα ρε φίλε, σύνελθε!

      Διαγραφή
    8. ΥΓ Και μόλις μπηκα στο "αναπληρωτές δάσκαλοι" κι είδα ΤΡΙΑ!!!! (wow τρια!!!) αρνητικά σχόλια χαχαχαχα, από τα 5 στο σύνολο. Τι νομιζες δεν έχουν οι 40άρες facebook? Απο το 1998 σερφάρω Βαγγελάκη, εσύ είχες γεννηθεί τότε;

      Διαγραφή
    9. Toυ συγκεκριμένου ανθρώπου που αφήνει την οικογένειά του και όλα αυτά τα μελοδραματικά, ποιο ακριβώς πρόβλημα θα του λύσει η "μονιμότητα"; Ποιος σας είπε ότι όποιος έχει οικογένεια, σε περίπτωση μονιμοποίησης, θα πάει δίπλα από το σπίτι του; Το προβλέπει κάποιος νόμος ο οποίος μου διαφεύγει;

      Διαγραφή
    10. Τα 3 δεν είναι περισσότερα από τα 2; Ελπίζω να μην είσαι καθηγήτρια Μαθηματικός!
      Και, προφανώς, αφού σε προέτρεψα να μπεις στο Facebook, θεώρησα αυτονόητο ότι θα είχες και όχι το αντίθετο. Ελπίζω να μην είσαι καθηγήτρια Φιλόλογος!

      Διαγραφή
    11. Θα είναι μακριά για λίγα χρόνια ρε συ, 2-3 το πολύ, μετά θα πάρει μετάθεση πιο κοντά, ίσως πάρει απόσπαση, παίρνεις και μόρια λόγω οικογενειακής κατάστασης και παιδιών, μπορεί να δηλώσει συνυπηρέτηση, μπορεί τέλος πάντων η γυναίκα του (ή ο άντρας της) να πάρει άδεια άνευ αποδοχών 9 μήνες και να είναι μαζί η οικογένεια, τέλος πάντων δεν θα είναι χώρια για πάντα. Στον αναπληρωτή δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω.

      Διαγραφή
    12. Φυσικής αγωγής είμαι. :-P

      Διαγραφή
    13. 3 χρόνια υποχρεωτικά θα είναι, σύμφωνα με τον νόμο της Διαμαντοπούλου. Και μετά τα 3 χρόνια κανείς δε σου εγγυάται τη μετάθεση. Για απόσπαση θέλει τρελό βύσμα που οι περισσότεροι δεν έχουμε. Για μόρια παιδιών είναι ανώφελο να το συζητάμε διότι θα είναι πολλοί άλλοι με παιδιά. Ίσως αν είναι τρίτεκνος και πάνω κάτι καταφέρει. Για να έχει ο/η σύζυγος κάποια προνόμια μετακίνησης, θα πρέπει να είναι ΚΑΙ αυτός/ή δημόσιος υπάλληλος. Τη δε άδεια άνευ αποδοχών μπορεί να την πάρει ο/η σύζυγος και τώρα, πριν τη μονιμοποίηση.

      Διαγραφή
    14. Ναι, αλλά με κάποιο τροπο στο τέλος καταφέρνεις κι έρχεσαι κοντά. Αναπληρωτής μέχρι πότε θα μπορείς να δουλεύεις; Και στην τελική τι θες να μας πεις; Ότι αν μπορέσεις να διοριστείς, δεν θα αποδεχτείς το διορισμό;

      Διαγραφή
    15. E αν μπορέσεις, θα τον αποδεχθείς φυσικά. Αλλά μη σου γίνεται και έμμονη ιδέα και μιζεριάζεις έτσι, δεν αξίζει τον κόπο και είναι κρίμα νέα παιδιά να σκέφτονται έτσι.

      Διαγραφή
    16. Εκφέρει κάποιος μια αντίθετη άποψη και αμέσως "απίστευτος", "τρομακτικός", "κομπλεξαρισμένος" κ.λπ. Παίρνει και ένα "καλό βράδυ" για να γουστάρει. Μπράβο Έλενα, συνέχισε στο δρόμο των συντρόφων σου...

      Διαγραφή
  2. Και αυτό με τα ξενοδοχεία απορώ που δεν το καταλάβατε! Προφανώς δεν έχετε διαμείνει αναγκαστικά σε δωμάτιο ξενοδοχείου γιατί οι λιγοστές ενοικιαζόμενες γκαρσονιέρες ήταν ήδη κλεισμένες από φοιτητές από τον Αυγουστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαμένω πάντα σε ξενοδοχείο από επιλογή. Τα ξενοδοχεία ακόμη και στις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας έχουν τη δυνατότητα, στη διάρκεια του χειμώνα, να παραχωρούν δωμάτια σε εκπαιδευτικούς με τίμημα αντίστοιχο με εκείνο μιας γκαρσονιέρας, ίσως και μικρότερο. Επίσης, ως ξενοδοχεία έχουν μια κάποια οργάνωση και παρέχουν περισσότερες δυνατότητες όπως, το κυριότερο για εμένα, Wi-Fi χωρίς να πρέπει εγώ ο ίδιος να κάνω τη σύνδεση στον ΟΤΕ (!!)

      Διαγραφή
    2. Πωπω... σοβαρό πρόβλημα η σύνδεση με τον ΟΤΕ!

      Διαγραφή
    3. Έλα Βαγγέλη, τώρα καταλάβαμε γιατί προτιμάς ξενοδοχεία! :-P

      https://new.vk.com/evaggelossmith

      Διαγραφή
    4. Δεν ξέρω την ηλικία σου και δε με ενδιαφέρει αλλά για εμάς τους νέους ανθρώπους το να μείνουμε έστω και μια μέρα χωρίς Wi-Fi είναι αδιανόητο. Οπότε ναι είναι σοβαρό πρόβλημα. Άλλο σοβαρό πρόβλημα που μου λύνει το ξενοδοχείο είναι οι κουβέρτες, τα σεντόνια, οι πετσέτες, η τοστιέρα, ο βραστήρας και γενικά όλα αυτά που ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να κουβαλάω από την Αθήνα. Ούτε αυτό το βρίσκεις σοβαρό;

      Διαγραφή
    5. Ναι ναι πολύ σοβαρά προβλήματα όλ αυτά, δίκιο έχεις. Κοίτα να καλοπερνάς, δουλειά θα υπάρχει πάντα.

      Διαγραφή
    6. Εκεί που ήσουν, ήμουν κι εκεί που είμαι, θα 'ρθεις.

      Διαγραφή
  3. Κι όταν καταλάβεις Βαγγέλη μου ότι δεν θα βγεις ποτέ στη σύνταξη, κι ας δούλευες από τα 22 σου, τότε θα βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο, γιατι οι μήνες του ΟΑΕΔ δεν μετράνε συντάξιμοι. Ενώ αν ήσουν μόνιμος (ΔΥ όπως πολυ υποτιμητικά λες) θα έπαιρνες τουλάχιστον κάτι για τα γεράματά σου. Στερνή μου γνώση, να σ είχα πρώτα! Κάνε φέτες τώρα εσύ, να δω πώς θα ταΐζεις την οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση. Κατά τη γνώμη μου, αν δε γίνει μια σοβαρή μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, κανείς δε θα πάρει σύνταξη, ούτε οι ΔΥ, επειδή πολύ απλά τα ταμεία δε θα μπορούν να δώσουν. Πάντως από το "Αλφαβητάρι του Αναπληρωτή" καταλήξαμε στο "Σίγμα του Αναπληρωτή"!

      Διαγραφή