Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Δουλεύοντας με το Ευρετήριο

Σίγουρα πολλοί από εμάς ζητάμε από τους μαθητές, κυρίως των μικρότερων τάξεων, ένα τετράδιο Ευρετήριο όπου γράφουμε τις λέξεις της Ορθογραφίας ή όσες καινούριες συναντάμε κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Ακολουθούν κάποιες ιδέες και δραστηριότητες για την αξιοποίηση αυτού του ιδιαίτερα χρήσιμου τετραδίου:






- Ανάγνωση για το σπίτι τις λέξεις από συγκεκριμένο γράμμα (ή από περισσότερα γράμματα, αν δεν είναι πολλές).


- Ορθογραφία τις λέξεις από συγκεκριμένο γράμμα (επίσης πριν γίνουν πολλές).


- Δίνουμε κείμενο ή μεμονωμένες προτάσεις όπου πρέπει να συμπληρώσουν με λέξεις που ταιριάζουν π.χ. Σήμερα συνάντησα έναν _________ (λέξη από Κ) που κρατούσε ένα πελώριο ________ (λέξη από Β).
(Φροντίζουμε η περιγραφή να μην είναι πολύ συγκεκριμένη ούτως ώστε να χρειαστεί να διαβάσουν αρκετές λέξεις πριν βρουν κάποια κατάλληλη).


- Δίνουμε ένα σύνολο λέξεων ζητώντας να γράψουν στο Ευρετήριο στο αντίστοιχο γράμμα τις λέξεις που ΔΕΝ έχουμε γράψει ακόμα.


- Ζητάμε σαν εργασία να βρουν από το Ευρετήριο και να γράψουν στο τετράδιό τους λέξεις από συγκεκριμένα γράμματα  π.χ. 5 λέξεις από Ε, 5 λέξεις από Χ και 5 λέξεις από Ρ, ή προτάσεις με λέξεις από συγκεκριμένο γράμμα.


- Ζητάμε να γράψουν μια ιστορία, ατομικά ή ομαδικά, χρησιμοποιώντας 3 ή περισσότερες λέξεις από συγκεκριμένο γράμμα.


- Δίνουμε λέξεις από το Ευρετήριο όπου απουσιάζουν γράμματα ζητώντας να τα συμπληρώσουν ή λέξεις γραμμένες λάθος ώστε να τις διορθώσουν ψάχνοντας τα σωστά.


- Δίνουμε μικρές εικονίτσες που αναπαριστούν λέξεις και ζητάμε να τις κολλήσουν στην αντίστοιχη λέξη στο Ευρετήριο, αφού πρώτα βρουν το αρχικό γράμμα τους.


- Δίνουμε τους ορισμούς μερικών λέξεων από συγκεκριμένα γράμματα και ψάχνουν τις αντίστοιχες λέξεις.


- Δίνουμε μερικές λέξεις και ψάχνουν τις αντίθετες ή συνώνυμές τους από συγκεκριμένο γράμμα.


- Ζητάμε να ξεχωρίσουν τα ρήματα, τα ουσιαστικά και τα επίθετα από τις λέξεις κάποιου γράμματος.


- Παιχνίδι Taboo: Ένα παιδάκι περιγράφει μια λέξη από συγκεκριμένο γράμμα και τα υπόλοιπα προσπαθούν να τη βρουν, έχοντας μπροστά τους τα Ευρετήρια.


- Παντομίμα: Ένα παιδάκι περιγράφει με κινήσεις και γκριμάτσες λέξη από συγκεκριμένο γράμμα και προσπαθούν να τη βρουν πάλι με τα τετράδια ανοιχτά.


- Παιχνίδι Κρεμάλα: Ένα παιδάκι σηκώνεται στον πίνακα, βάζει μια λέξη από το Ευρετήριο και οι υπόλοιποι προσπαθούν να τη βρουν, γνωρίζοντας μόνο το πρώτο γράμμα.



Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζετε εκ των προτέρων τις λέξεις που έχετε γράψει ώστε να υπάρχουν μέσα όλα όσα ζητάτε στις ασκήσεις!


...και καλό ψάξιμο!

1 σχόλιο: